50 yaşında emekli olunur mu? İşte erken emeklilik tablosu

Günümüzde pek çok vatandaş, erken emeklilik fırsatından faydalanıp faydalanamayacağını merak ediyor. 50 yaşında emekli olmak için belirli bir prim günü ve yaş şartı bulunurken; bu gereklilikleri sağlayan kadın ve erkeklerin emekliliğini gerçekleştirmesi mümkün kılınıyor. Erken emeklilik tablosu ile sizler de ne zaman emekliye ayrılabileceğinizi kontrol edebilirsiniz.

03 Ağustos 2022 22:31 Ekonomi
50 yaşında emekli olunur mu? İşte erken emeklilik tablosu

Türkiye'de emeklilik yönetmeliğine ilişkin araştırmalar yapılmaya devam ediyor. Kadınlarda ve erkeklerde erken emeklilik için birçok formül ve tablolar sunulmaya başlandı. SSK 4A 2022 Emeklilik Yönetmeliği çalışan kişilerin kaç yaşında emekli olacaklarını tablo halinde sunmaya devam ediyor. Buna göre ise kadın ve erkek çalışanlar ilk olarak hangi yılda Sosyal Güvenlik Kurumu primi ödemeye başladı ise o yıl içerisinde geçerli olacak şartları tamamlamak zorundadırlar. Çalışanların emekli olabilmeleri adında belirli olacak şartlar doğrultusunda normal emeklilik yaşı halen 50 ve 51 yaş ile mümkün olduğu öğrenildi. Kamu Gündemi editörleri sizler için bu yaş şartlarının nasıl hesaplandığına dair erken emeklilik formüllerini ve kadınlar ile erkekler arasında bilinmesi gereken hakları açıklıyoruz. Haberi okumaya devam edin.

ERKEKLER İÇİN EMEKLİLİK HESABI 1999 ÖNCESİ 2008 SONRASI

Erkek bireylerde çalışma dönemleri için 3 ana dönem yer alıyor. Bu ana dönemlerin en önemlileri arasında şüphesiz 1999 Eylül ayı öncesi yer alıyor. Bu süreçte 1999 sonrası ve 2008 sonrası uygulandığı söylenmekte. 1999 yılı sonrası için normal emeklilik hesaplamalarında elde edilen en önemli veriler arasında işe giriş tarihi yer alıyor. Gün, ay v e yıl şeklinde alınacak olan giriş tarihi doğrultusunda yaş hesabı yer alıyor.

İşe giriş tarilerinde gün ve ayların oldukça önemi yer alıyor. Buna göre ise eğer çalışanlar 1999 yılı öncesinde bir gün süre ile birlikte erken işe girmiş olsa dahi 1 ve 2 yıllık önemli avantajları cebine koyuyor. 23 Mayıs ve 23 Kasım tarihleri de hesaplamalar arasında oldukça büyük öneme sahip. 23 Kasım yerine 24 Kasım tarihlerinde işe giren çalışanlar fazladan bir gün daha çalışmak zorunda zaman zaman kalabiliyor.

KİM KAÇ YAŞINDA EMEKLİ OLACAK?

1999 yılı öncesinde işe girecek olan erkekler aşağıda yer alan tablo doğrultusunda hesaplama yapmaktadır. Hesaplamalarda vatandaşlar ilk işe hangi tarihlerde girmiş ise o tarihlerin karşısında yer alan prim ve yaş şartını sağlamaları gerekiyor.

Örneğin 1999 yılının Ağustos ayında işe giren bir çalışan 5975 gün ve 58 yaş şartıyla emekli olacak.

emekli.jpg

KADIN ÇALIŞANLARDA 1999'DAN ÖNCE VE 2008'DEN SONRA EMEKLİLİK

Kadın çalışanlarda ise prim ödemeleri süreçlerinde herhangi bir avantaj bulunmamaktadır. 1999 öncesinde çalışan kadın çalışanlar 49 ila 56 yaş aralığında emeklilik hakkı elde edebiliyor. Bunun en önemli sebepleri arasında ise ilk işe giriş tarihi üzerinden hesaplama yapıldığı yer alıyor. 1990 ile 1994 arasında işe giren kadın çalışanlar 51 52 53 yaşlarında hemen ve normal emeklilik hakkı elde edebiliyor. Gelen bilgilere göre ise 1995 sonrasında da yaş şartı 58 ila 58 arasında uygulanmaktadır.

KADIN ÇALIŞANLAR DİKKAT: ERKEN EMEKLİLİK HAKKI

Kadın çalışanlar ve erkeklerin erken emeklilik hakları yer alıyor. Bu emeklilik formüllerinde yaş bakımında değil de prim gün üzerinden emeklilikler sağlanabiliyor. Kişiler yaş şartlarını sağlamış ve sigortalılık gün süreçlerini doldurmuş fakat prim eksiği olanlar ise işe giriş tarihlerinde yaş haddinden emekli olabilecek.

  • 1999 öncesinde 5000 ile 5975 gün prim yerine 3600 gün primle emekli olurlar.
  • 2008 öncesinde 7000 gün prim yerine 4500 gün primle emekli olurlar.
  • 2008 sonrasında ise 7200 gün prim yerine 5400 gün primle emekli olurlar.

emeklikadin.jpg

Kişiler ilk SGK prim tarihlerini öğrenebilmek için öncelikle e-devlet sistemlerine giriş yapmaları gerekiyor. Oradan da SGK Hizmet Dökümü hizmet sayfasına erişim sağlamaları gerekiyor. Bu sayfaya girerek ilk işe giriş tarihlerini öğrenebilirken sonrasında ise verilen tablolardan ilk SGK prim ödemeleri yapılan tarihlere kadar emeklilik yaş hesapları yapabiliyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet