Ani bebek ölümü riski taşıyan bebekler için 'atılım' kan belirteci belirlendi

Avustralyalı araştırmacılardan oluşan bir ekip, kanda ani bebek ölümü sendromu (Sids) riski taşıyan yeni doğan bebekleri belirlemeye yardımcı olabilecek biyokimyasal bir belirteç belirledi; bu buluş, gelecekteki trajedileri önleyen müdahaleler için bir yol oluşturduğunu söylediler.

15 Mayıs 2022 12:00 Gündem
Ani bebek ölümü riski taşıyan bebekler için 'atılım' kan belirteci belirlendi

Araştırmacılar, yaptıkları çalışmada, Sid'den ölen bebeklerin doğumdan kısa bir süre sonra butirilkolinesteraz (BChE) adı verilen bir enzimin daha düşük seviyelerine sahip olduğunu söyledi.

BChE, beynin uyarılma yolunda önemli bir rol oynar ve düşük seviyeler, uyuyan bir bebeğin uyanma veya çevreye tepki verme yeteneğini azaltır.

Avustralya'daki Westmead'deki Çocuk Hastanesi'nden çalışma lideri Carmel Harrington yaptığı açıklamada, bulguların oyunun kurallarını değiştirdiğini ve yalnızca gelecek için umut değil, aynı zamanda geçmiş için cevaplar sunduğunu söyledi.

Harrington, "Görünüşte sağlıklı bir bebek uyuyup uyanmamak her ebeveynin kabusudur ve şimdiye kadar hangi bebeğin yenik düşeceğini bilmenin kesinlikle hiçbir yolu yoktu." Dedi.

"Ama artık durum böyle değil. Ölümden önce savunmasızlığı gösteren ilk işaretçiyi bulduk."

Yeni doğan tarama programının bir parçası olarak doğumda alınan kuru kan lekelerini kullanan Harrington'ın ekibi, daha sonra Sid'den ölen 26 bebekte, başka nedenlerle ölen 41 bebekte ve hayatta kalan 655 bebekte BChE düzeylerini karşılaştırdı.

Araştırmacılar, daha sonra Sid'den ölen bebeklerde enzim düzeylerinin önemli ölçüde daha düşük olması gerçeği, Sid bebeklerinin doğal olarak vücuttaki bilinçsiz ve istemsiz işlevleri kontrol eden otonom sinir sisteminin işlev bozukluğuna karşı savunmasız olduklarını ileri sürdüler.

Avustralya'daki Sidney Çocuk Hastanesi Ağı, keşfi "dünyada bir ilk" olarak nitelendirdi.

Araştırma ekibi The Lancet's eBio Medicine'de, uygun olduğunda uyanma başarısızlığının "uzun zamandır bir bebeğin Sids'e karşı savunmasızlığının önemli bir bileşeni olarak kabul edildiğini" söyledi.

Sids, görünüşte sağlıklı bir bebeğin uykudayken açıklanamayan ölümüdür. Harrington, 29 yıl önce kendi çocuğunu Sids'e kaptırdı ve açıklamaya göre, kariyerini durumu araştırmaya adadı.

Araştırmacılar, BChE'nin rutin ölçümünün potansiyel olarak gelecekteki Sid ölümlerini önlemeye yardımcı olup olmayacağını belirlemek için "aciliyetle yapılması gereken" daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet