Araç almadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Araç almadan önce mutlaka dikkat etmeniz gerekenleri listeledik, yazılanlardan bir madde bile binlerce liralık etkiye neden olabilir. Keyifli okumalar.

14 Şubat 2022 12:48 Otomobil
Araç almadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Araç almadan önce mutlaka dikkat etmeniz gerekenleri listeledik, yazılanlardan bir madde bile binlerce liralık etkiye neden olabilir. Keyifli okumalar.

1.Ekspertiz raporuna dikkat edin

Ekspertiz raporu bilinen bir firma tarafından yakın bir tarih içerisinde yapılmış olmalıdır. 6 ayı geçmiş, pek bilinmedik firmaca yapılmış, detaylı bilgi içermeyen ekspertizlere güvenmeyin.

2.Şasi ve direkleri kontrol ettirin

Şasi olarak zor durumda, podyeleri sağlam olmayan, direkleri tamir görmüş araçlardan mümkün mertebe uzak durun. Bu araçla seyahat edecekseniz unutmayın ki can güvenliğiniz yok demektir, sık sık arıza vermesi ise cabası olacaktır.

3. Boya ve çürük kontrolü

Size belirtmediği halde boyasında atma, güneş yanığı, görünen parçalarında çürük görürseniz kesinlikle fiyat kırın. 3 kuruş daha ucuz diye boya-kaporta isteyen araçlara da atlamayın. 5 bin ucuz diye aldığınız araca 10 bin masraf edersiniz.

4. Motor Kontrolü

Ekspertiz raporlarında motor durumu iyi gözükse bile bu raporlar bazen yanıltabiliyor, ustaya götürmenizi ya da ustanızla gitmenizi tavsiye ederim. Egzozun oldukça yağlı olması, sürekli olarak kara duman atması motorun yakıtı iyi yakamadığına ve bir süre sonra rektefiye masrafı açabileceğine işarettir.

5. Kapılar ve camlar

Özellikle alacağınız araba 20 yaşından yukarı ise kapı ve camları sorunlu olabilir. Bazen ilanda belirtmiyorlar, arabaya da bakıyorsunuz sağa sola giderken gözden kaçıyor ve kullanımda farkedildiği zaman ek masraf açıyor. Bugün bir camın bile yavaş inip kalkması cam motoru ve işçilik ile beraber 500 liradan fazla. Aracı satın almadan önce kesinlikle bütün camların ve kapıların düzgün çalıştığına dikkat edin, düzgün çalışmıyorsa ve belirtilmemişse fiyat kırın.

6. Yedek anahtarı isteyin

Geçenlerde birinin başına geldi: araç için bir fiyattan anlaşıyorlar, aracın satışı gerçekleşiyor yeni sahibi evinin önüne alıp uyuyor ve ertesi gün araç ortalıkta yok! Kamera kayıtlarından teyit edildiğinde ise yedek anahtar ile aracın çalındığı tespit ediliyor. Ne kadar güvenilir gözükseler bile sonuçta alışveriş yapacağınız insanı tanımıyorsunuz, bu belirsizliği ortadan kaldırmak için yedek anahtarı isteyin.

7. Kullanılan markaları kontrol edin

Radyatör e antifiriz yerine su koymuş, Bridgestone yerine bilinmeyen bir marka lastik taktırmış biri araçla ilgili her türlü masraftan kaçınmış demektir. Patlayan hortumları bantlamış, kaçak yakıt kullanarak motor a zarar vermiş bile olabilir. Bu tür zaten satacağım görüşünde olduğunu hissettiğiniz insanlar ile alışveriş yapmayın.

8. Soru sorduğunuz zaman sinirlenen satıcılar

Yıllarca emek vererek para kazanacaksınız, bu emek karşılığında bir araba alacaksınız dolayısıyla her türlü soruyu sorma hakkına sahipsiniz. Size söylemediği bir kusur var ise siz soru sordukça konunun o kusura doğru gitmesinden korktukları için satıcılar gerilir ve sinirlenir. Sorduğunuz sorulardan sıkılan, daha fazla soru sormamanızı isteyen hatta sinirlenen insanlar ile kesinlikle alışveriş yapmayın.

9. Piyasasını iyi araştırın

Eğer piyasaya çok hakim değilseniz bir araç alırken en az bir hafta araştırmanız gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de son zamlarla birlikte araç piyasası özellikle 2020’den sonra apayrı bir havaya büründü. Herkes ne diyeceğini, nasıl satacağını biliyor. Birkaç gün bakınıp araç almak için ısrarcı olmayın.

10. Tutulmayan araçlardan uzak durun

Araç alım satım yapmayacağım, ömürlük olsun vs düşünebilirsiniz fakat bence tutulmayan araçlardan kesinlikle uzak durun. Ülkemizde araba ulaşım aracından çok yatırım olarak iş görür. İşsiz kalırım, ev alacak olurum, borçlarımı ödeyemem, oğlumu evlendiririm aracımı satar işlerimi hallederim görüşünde herkes ve bu durum ülkemiz şartlarında çok mantıklı. Bugün 3 kuruşa aldığınız araç 10 yıl sonra devasa bir para edip işlerinizi görebiliyor. Yarın bir gün satabilmek için tutulan araçlardan vazgeçmeyin.

Ayrıca yükselen kur un etkisiyle gelen son zamlarla birlikte tutulmayan araçların yedek parçaları artık ülkemizde çok daha zor bulunur bir hale geldi, satmasanız bile kullanması başınıza dert olur. Düşünün: kapı kolunu yanlışlıkla kırdınız ve o aracın başka kapı kolu yok, yani tüm ülkede yok! Motorunu, hayati parçalarını geçtim sadece bir kapı kolunu bile yurtdışından getirecek dünya kadar para ödeyeceksiniz.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet