Araç muayenesi için yeni dönem başladı! Bakanlıktan genelge yayınladı

Milyonlarca araç sahibi ilgilendiren flaş bir haber gündeme geldi! Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, araç muayenesi için yepyeni bir dönemin başladığına işaret eden genelge yayımladı. Araç muayene istasyonları ve işlemlerle alakalı birtakım değişikliklere gidildi.

15 Eylül 2022 18:37 Otomobil
Araç muayenesi için yeni dönem başladı! Bakanlıktan genelge yayınladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu milyonlarca araç sahibini ilgilendiren yeni bir genelgeyle karşımıza çıktı! İşte araba muayene işlemlerini kapsayan o genelgenin detayları...

Araç muayenesinde yeni dönem! Bakanlık genelge yayımladi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu imzasıyla araç muayene istasyonlarına ve öncelikli işlemlere ilişkin bir genelge yayımlandı. Araç muayene istasyonlarını işleten Tüvturk’e dağıtımı yapılan bir genelge yayımladı. İşte o genelge Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu; Adalet, Maliye ve İçişleri bakanlıkları ile araç muayene istasyonlarını işleten Tüvturk’e dağıtımı yapılan bir genelge yayımladı.

genelge-2.jpg

Ulaştırma Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü başlıklı genelgede, yurttaşlardan gelen talepler, sahadan edinilen deneyim, gelişen koşullar ve karşılaşılan sorunlar Çerçevesinde bir süre önce araç muayene istasyonlarına ilişkin yönetmeliğin revize edildiği anımsatıldı. Genelgeye göre araç muayene hizmetlerinin mevzuatta uygun yerine getirilmesi için şu esas ve usuller belirlendi:

– Randevu ile çalışan muayene istasyonlarında muayene tekrarları randevu ile yapılır. Muayene tekrarlarının randevuları öncelikli olarak verilir. Araç sahibinin talep etmesi halinde aynı gün için muayene tekrari randevusu verilir. -Muayene tekrarlarına ilişkin randevular toplam muayene oranınin yüzde 35’ini, periyodik muayenelere ilişkin randevular yüzde 65’ini geçemez. -Yetkili trafik zabıtasınca muayeneye gönderilenler hariç araç muayene istasyonlarında tespit muayeneleri de randevu ile yapılır. -Ambulans, itfaiye araçları, afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar, engelli vatandaşlara ait araçlar ve muayene tekrarına gelen araçların muayeneleri öncelikli olarak yapılır.

genelge-3.jpg

-Ambulansların muayene işlemlerinde; sedyenin bir koltuk olarak değerlendirilmesi, ilkyardım çantası istenilmemesi ve hasta mahremiyeti amacıyla takılan buzlu camların herhangi bir kusur olarak değerlendirilmemesi gerekiyor. -Büyükşehirlerde Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) veya diğer yerlerde ilgili trafik komisyonları kararları gereğince uygulanan ve aracin rengini değiştirecek nitelikte olmayan renkli kuşaklara sahip ticari araçların muayenelerinde, bu kuşakların araç tescil belgelerine işlenmesi koşulu aranmaz.

Araç muayenesine başlanılabilmesi için trafik tescil belgesinin aslının bulundurulması zorunlu. Muayene öncesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı sistem sorgulamasında aracın vergi borcunun bulunmadığı tespit edilecek. Geçerli karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi (bu poliçe, istasyonda yapılan elektronik sistem sorgulamasında aracın geçerli bir poliçesinin bulunduğu görüldüğünde aranmaz),tadilat muayenelerinde yetkili mühendisçe çizilen onaylı tadilat projesi ve hesaplamalarının ibraz edilmesi gerekiyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet