Asean, ABD ile zirve sırasında Güney Çin Denizi, Ukrayna ve iklim değişikliği ile mücadele ediyor

Başbakan Lee Hsien Loong Cuma günü yaptığı açıklamada, Güney Çin Denizi'ndeki herkes için tam bir seyir özgürlüğünün sürdürülmesinin yalnızca hak talebinde bulunan devletler için değil, aynı zamanda genel olarak uluslararası toplum için de çok önemli olduğunu söyledi. (13 Mayıs).

15 Mayıs 2022 09:00 Gündem
Asean, ABD ile zirve sırasında Güney Çin Denizi, Ukrayna ve iklim değişikliği ile mücadele ediyor

Tartışmalı sular, Amerika Birleşik Devletleri ve Asya liderlerinin Washington'daki iki günlük zirvesi sırasında, hem liderlerin açık bir şekilde konuşmalarında hem de örtük olarak ABD tarafından başlatılan denizcilik işbirliği programlarında öne çıktı.

Brunei, Malezya, Filipinler ve Vietnam, denizin Çin'in iddialarıyla örtüşen kısımlarını talep ediyor. Pekin, tartışmalı suların yüzde 90'ına kadarını tarihi bir dokuz çizgiye dayanarak talep ediyor, ancak uluslararası bir tahkim mahkemesi 2016'da Çin'in deniz kaynakları üzerinde tarihi haklar talep etmek için hiçbir yasal dayanağı olmadığına karar verdi.

ABD, Çin'i uluslararası hukuku ihlal ettiği ve Güneydoğu Asyalı hak sahiplerini korkuttuğu ve zorladığı için eleştirdi, ancak Pekin bunu reddediyor.

Asean liderleri ve ABD Başkanı Joe Biden ile bir genel kurul toplantısında konuşan Başbakan Lee, Singapur'un Güney Çin Denizi için bir Davranış Kurallarının (COC) sonuçlandırılmasını desteklediğini söyledi.

"Singapur, 1982 Unclos (Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi) dahil olmak üzere evrensel olarak kabul edilmiş uluslararası hukuk ilkelerine uygun ve Güney Çin Denizi için bir Davranış Kurallarının çıkarılmasını desteklemektedir. Tüm tarafların hak ve menfaatleri" dedi.

Daha önce, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in ev sahipliğinde bir çalışma yemeğinde, Başbakan Lee ayrıca bölgesel blok ile ABD arasındaki denizcilik işbirliğindeki ilerlemeye övgüde bulundu.

Daha geniş olarak, ABD'yi, ilişkideki gerilimleri ele almak ve karşılıklı güven inşa etmek için Çin ile birlikte çalışmaya çağırdı.

"Asean ve ABD arasındaki işbirliğimizin yörüngesi ve daha geniş olarak, küresel ekonomik toparlanmanın hızı ve ülkelerin jeopolitik gelişmelerle nasıl başa çıktığı, ABD-Çin ilişkilerinin nasıl geliştiğine çok bağlı olacaktır" dedi.
Asya ülkelerinin Ukrayna ile ilgili farklı görüşleri

ABD ve Asean, zirveden sonra yayınladıkları ortak bildiride Ukrayna'daki savaşa da değinerek egemenlik, siyasi bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygılarını yeniden teyit ettiler.

Ayrıca, meşru müdafaa durumu dışında başka bir devletin toprak bütünlüğüne karşı güç kullanımını yasaklayan BM Şartı ve uluslararası hukuka uyulması için tekrar çağrıda bulundular.

Ancak eksik olan, Rusya'dan ve onun Ukrayna'yı işgalindeki rolünden herhangi bir söz değildi. ABD, Rusya'ya karşı uluslararası kınama ve yaptırımları harekete geçirmeye çalıştı, ancak Asya ülkeleri çoğunlukla Moskova'yı onaylamama veya kararsız kalma konusunda daha ihtiyatlı davrandılar.

Başbakan Lee, Singapurlu gazetecilere, Asean'ın bir bütün olarak tavır aldığını, ancak farklı Asean ülkelerinin farklı görüşleri olduğu için ifadenin olabileceği kadar güçlü olmadığını söyledi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet