Emekli, memur ve asgari ücretlilere zam kapıda! Yeni maaşlar ne kadar olacak?

Milyonlarca vatandaşı sevindiren yeni gelişmeler yaşandı. Yapılan açıklamaya göre önümüzdeki aylarda memur, emekli ve asgari ücret maaşı için yeni bir zam yapılacak. Önümüzdeki yılın ilk ayında geçerli olan yeni maaşların ne kadar artış göstereceği belli oldu.

15 Eylül 2022 18:43 Ekonomi
Emekli, memur ve asgari ücretlilere zam kapıda! Yeni maaşlar ne kadar olacak?

Emekli, memur ve asgari ücret maaşları için yeni bir zam yapılacak. Ocak 2023 itibarıyla geçerli olacak yeni maaşların ne kadar olacağı ortaya çıktı! İşte detaylar...

Türkiye’de yaşanan en önemli ekonomik sorun olan yüksek enflasyon maaşlı geliri olan herkesin ciddi bir kaybına neden oluyor. Temmuz ayında tüm maaşlara zam yapılmasına karşın enflasyondan dolayı kısa bir süre içerisinde bu zamlar etkisini kaybetti ve eridi. Şimdi ise vatandaşlar bir sonraki maaş zamlarına odaklandılar. Ocak 2023’te maaşlara ne kadar zam yapılacak? Emekli ve memur maaşlarına yüzde kaç zam uygulanacak? Asgari ücrete Ocak 2023’te ne kadar zam yapılacak? İşte gazeteci Faruk Erdem’in Ocak 2023 maaş zammı hesaplamaları...

maas-2.jpg

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI HESAPLAMASI OCAK 2023

Emeklilerin maaş zamlarına dair bir değerlendirme yapan Faruk Erdem, “Maaş artışları genel olarak enflasyona endeksli olarak yapılıyor. SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş zamları Ocak ve Temmuz aylarında enflasyona endeksli olarak yapılıyor. Zam dönemi geldiğinde son 6 aylık enflasyon yüzde kaç çıkarsa maaşlar artırılıyor. Son olarak Temmuz ayında bu maaşlara zam yapıldı. Şimdi Ocak 2023’te 6 aylık enflasyon oranı kadar maaş zammı yapılacak. Bu zamma dair tahminler var. Enflasyon beklentileri gerçekleşirse SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 30 civarında bir maaş zammı yapılacak. Ancak bir de ek zam gündemi var.” dedi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI KAÇ TL OLACAK?

En düşük emekli aylığına yapılacak olan zammı da yorumlayan Faruk Erdem, “Geçtiğimiz Ocak ayında emeklilerin taban maaşı olan en düşük emekli aylığı 1.500 TL’den 2.500 TL’ye çıkarılmıştı. Temmuz ayında ise en düşük emekli aylığı 2.500 TL’den 3.500 TL’ye yükseltilmişti. Artan enflasyonla beraber 3.500 TL rakamı da düşük kaldı ve Ocak ayında bu yine artırılacaktır. En düşük emekli maaşının asgari ücretle eşitlenmesi talebi var. Bu talep gerçekleşir veya gerçekleşmez bilemeyiz ama en düşük emekli maaşı 5.000 TL civarına çıkarılacaktır.” ifadelerini kullandı.

maas-3.jpg

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞ ZAMMI HESAPLAMASI

Memurların ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak olan zam hakkında da bir yorum yapan Faruk Erdem, “Memurlar ve memur emeklileri de maaş zammı bekliyorlar. Memurlar Ocak ayında yüzde 8 oranında maaş zammı alacaklar. Bunun üzerine bir de enflasyon farkı eklenecek. 6 aylık enflasyon yüzde 30 çıkarsa memur ve memur emeklilerinin maaş zammı yüzde 31 olacak. Bunun için 6 aylık enflasyon rakamının çıkması gerekiyor. Ayrıca ek bir zam da gündeme gelecektir. Bu şekilde daha güçlü bir zam artışı olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Asgari ücret zammını da masaya yatıran Faruk Erdem, “Asgari ücret için de Ekim ve Kasım aylarından itibaren zammı konuşmaya başlayacağız. Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Asgari ücrete bu yıl bir de ara zam verildi. Bu şekilde net asgari ücret 5.500 TL’ye yükseldi. Vergi indirimlerinin devam etmesini bekliyorum. Asgari ücret artışlarına baktığımızda daima enflasyonun 3-5 puan üzerinde zam yapılmış. Ocak ayında asgari ücreti belirleyen en önemli etmen enflasyon olacak. Enflasyon beklentileri olan yüzde 65 – 70 gerçekleşirse net asgari ücretin en az 7.500 TL’nin üzerinde olacağını bekliyoruz.” dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet