FED faiz kararını açıkladı: 1994'ten bu yana bir ilk yaşandı!

Tüm dünyanın gözü ABD Merkez bankası'nın açıklayacağı faiz kararına odaklanmıştı. Nihayet beklenen karar az önce açıklandı ve 1994 yılından bu yana bir ilk yaşandı. Açıklamalara göre 28 yıl içinde yapılan en büyük faiz artırımı gerçekleşti!

15 Haziran 2022 22:20 Ekonomi
FED faiz kararını açıkladı: 1994'ten bu yana bir ilk yaşandı!

FED faiz kararı için bekleyiş son buldu. ABD'de geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmiş ve 41 yıllık enflasyon verisi rekor tazelemişti. ABD enflasyon verisinin açıklanmasının ardından gözler Amerikan Merkez Bankasının açıklayacağı faiz kararına çevrilmişti. FED faiz konusunda sert para politikası uygulamaya devam edeceğinin sinyallerini vermişti ancak açıklanan son enflasyon verisi ışığında 75 baz puanlık sert bir artışın yaşanabileceği ihtimali oldukça yükseldi.

FED FAİZ KARARI BELLİ OLDU

14-15 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen FED toplantısının ardından faiz kararı da saat 21:00'de açıklandı. ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltti. Fed'in yaptığı 75 baz puanlık faiz artırımı 1994'ten bu yana yapılan en büyük artırım.

Karar metninde Fed, yüzde 2'lik enflasyon hedefine dönme konusunda güçlü bir taahhüde sahip olduğuna vurgu yaptı.

Metinde, toplam ekonomik aktivitenin ilk çeyrekteki daralmanın ardından toparlanmış göründüğüne dikkat çekildi.

Fed ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini de güncelledi. Buna göre Mart ayında yüzde 2,8 olan büyüme beklentisi bu toplantıda yüzde 1,7'ye çekildi. 2023 büyüme beklentisi yüzde 2,2'den yüzde 1,7'ye; 2024 beklentisi ise yüzde 2'den yüzde 1,9'a indirildi.

Fed bu yıl için işsizlik beklentisini yüzde 3,5'ten yüzde 3,7'ye çıkardı.

BEKLENTİ 50 BAZ PUAN, FİYATLAMA 75 BAZ PUANDI

Ekonomistlerin beklentisi faiz aralığının 50 baz puan artışla yüzde 1,25-1,50 bandına çıkarılması yönündeydi.

75 baz puan artış bekleyen kurumlar arasında Goldman Sachs, Barclays, JPMorgan, HSBC, Deutsche Bank da yer alıyordu.

Fed Başkanı Jerome Powell Mayıs ayındaki Federal Açık Piyasa Toplantısı’nda bu toplantı ve Temmuz ayı için 50 baz puanlık faiz artışı sinyali vermişti ancak Mayıs enflasyonu verisinin ardından çok sayıda kurum tahminini yukarı çekerken, vadeli işlemlerde de 75 baz puanlık artış fiyatlanmıştı.

Kaynak: Milliyet

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet