İrlanda, İngiltere'ye Kuzey İrlanda üzerindeki Brexit gerilimlerini soğutma çağrısında bulundu

İrlanda dışişleri bakanı Simon Coveney 15 Mayıs Pazar günü İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ı Kuzey İrlanda'daki barış sürecini baltalayabileceğini söylediği Brexit sonrası yeni ticaret yasalarını önümüzdeki günlerde getirmemeye çağırdı.

16 Mayıs 2022 20:00 Gündem
İrlanda, İngiltere'ye Kuzey İrlanda üzerindeki Brexit gerilimlerini soğutma çağrısında bulundu

Johnson hükümetinin üst düzey yetkilileri, İngiltere'nin yönettiği eyalete giren ve çıkan mallar için kurallar üzerinde tek taraflı harekete geçebilecekleri konusunda uyararak Avrupa Birliği'nde alarma neden oldu.

Coveney, Londra, Dublin ve Brüksel'in Kuzey İrlanda'daki İngiliz yanlısı politikacıları kızdıran ticaret sorunlarına çözüm bulabileceğini söyledi.

Sky News televizyonuna verdiği demeçte, "Fakat Westminster'de kılıç sallamak ve heybetli durmak, gerilimi tırmandırmak bunu yapmanın yolu değil" dedi.

İngiltere AB'den ayrıldığında Johnson, AB üyesi İrlanda ile olan açık sınırı nedeniyle Kuzey İrlanda'yı bloğun tek pazarında ve gümrük birliğinde etkin bir şekilde bırakan ve İngiltere ile bir gümrük sınırı oluşturan bir anlaşmayı kabul etti.

Coveney, Pazartesi günü İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile görüşeceğini söyledi.

Coveney, "Önümüzdeki birkaç gün içinde bu diyaloğu tekrar rayına oturtmak için bir fırsat var," diyen Coveney, Londra'yı "uluslararası hukuku kasten çiğnemeye ve en yakın komşularımızla büyük bir gerilim yaratmaya ve bunu yaparak potansiyel olarak bir barış sürecini baltalamaya" karşı çağırdı. .

Kuzey İrlanda'da bu ay yapılan yerel seçimler, ticaret düzenlemelerini belirleyen sözde Kuzey İrlanda Protokolü'ne karşı çıkan sendika yanlısı partiler ve onu destekleyen İrlanda yanlısı partiler arasında yeni bir çıkmaza yol açtı.

Johnson Pazartesi günü eyaleti ziyaret edecek ve ofisi, güç paylaşım kurumlarını tekrar çalışır duruma getirmek için siyasi liderlere "zor bir mesaj" ileteceğini söyledi.

Downing Street ayrıca Johnson'ın, Kuzey İrlanda barış anlaşmalarını korumak için başlangıçtaki amacına ulaşması için reform yapılması gereken Protokol'ün rafa kaldırılmasını asla önermediğini söyleyeceğini söyledi.

İngiltere Ticaret Bakanı Kwasi Kwarteng, Londra'nın Protokol şartları uyarınca ticaret sorunlarını çözmek için tek taraflı eylemde bulunma hakkına sahip olduğunu ve Londra için önceliğin siyasi istikrar olduğunu söyledi.

Kwarteng, Sky'a verdiği demeçte, "Protokolde değişiklik yapmadan bir meclis alamayacaksınız, bir yönetici alamayacaksınız ve bu da istikrarı baltalıyor" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ile AB arasındaki soğukluğu çözmek için sürekli diyalog çağrısında bulundu.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet