Macron, ikinci döneme zorluklarla başladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ikinci görevine 14 Mayıs Cumartesi günü resmen başladı ve önümüzdeki beş yıllık iktidarını şekillendirecek olan önümüzdeki ay yapılacak parlamento seçimleri öncesinde yeni hükümetiyle ilgili belirsizlikleri sürdürüyor.

15 Mayıs 2022 23:00 Gündem
Macron, ikinci döneme zorluklarla başladı

44 yaşındaki oyuncu, 24 Nisan cumhurbaşkanlığı anketlerinde aşırı sağ lider Marine Le Pen'e karşı sağlam bir zafer elde etti, ancak iç reform gündemini ilerletebilmek için hala parlamentoda çoğunluğa ihtiyacı var.

Macron'un yeni hükümetinin kimliğinin, kampanyanın gidişatını belirlemesi bekleniyor ve cumhurbaşkanı, modern Fransız tarihinde yalnızca ikinci kadın başbakanı seçmeyi planladığını öne sürüyor.

Fransız medyasında, Unesco Genel Direktörü Audrey Azoulay ve mevcut Çalışma Bakanı Elisabeth Borne'nin olası adaylar olarak görülmesiyle ilgili spekülasyonlar yaygındı, ancak Macron, giden Başbakan Jean Castex'in yerini almak için zaman ayırdı.

Bir cumhurbaşkanlığı danışmanı, isminin açıklanmaması koşuluyla AFP'ye verdiği demeçte, "Karar verildi, ancak kimse kim olduğunu bilmiyor" dedi.

Önümüzdeki hafta başlarında bir duyuru yapılması bekleniyor.

Macron'un Hareket Halindeki Cumhuriyeti partisinin adı 12 ve 19 Haziran'daki parlamento seçimleri öncesinde Rönesans olarak değiştirildi ve birkaç merkezci ve merkez sağ parti, Macron yanlısı kolektif "Birlikte" bayrağı altında rekabet etmeye hazırlanıyor.

Fransa'nın bölünmüş sol partileri, Macron'un planlarını engellemek için meclis çoğunluğunu hedefleyen eski Troçkist Jean-Luc Melenchon'un liderliğinde bir birleşme konusunda da anlaştılar.

Ifop yoklama grubu başkanı Frederic Dabi bu hafta AFP'ye verdiği demeçte, "Mevcut parlamentoda yaklaşık 60 milletvekilinden çoğunluğa ulaşmak oldukça olası değil, ancak yeni birliğin yarattığı dinamik, büyük ilerleme kaydettikleri anlamına gelebilir." .

Le Pen'in Ulusal Rallisi ve Fransa'nın hasta ana sağcı partisi Cumhuriyetçiler de 577 sandalyeli parlamentoda önemli bir temsil elde ederek cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki hayal kırıklıklarından geri dönmeyi umuyorlar.
'Zorlukların kombinasyonu'

Macron, ilk dönemindeki geniş çapta iş ve AB yanlısı politikalarını daha fazla vergi indirimi, refah reformu ile sürdürme vaadiyle yeniden seçildi ve önümüzdeki beş yıl için çevre korumasına yeni bir vurgu yaptı.

En büyük değişikliğin yönetim tarzında olması bekleniyor.

Eski yatırım bankacısı, defalarca yukarıdan aşağıya daha az olacak "yeni bir yöntem" sözü verdi - seçkincilik ve yüksek ellilik konusundaki itibarını ortadan kaldırmak için tasarlanmış bir hareket.

Elabe anket grubunun başkanı Bernard Sananes AFP'ye verdiği demeçte, "İşe yaraması için somut ve insanlar tarafından görülebilen sonuçların olması gerekiyor." "Eğer sadece insanları dinlediğinizi göstermekle ilgiliyse, bu harika ama yeterli olmayacak."

Diğerleri, daha fazla danışma tarzının, karar alma sürecini merkezileştirdiği bilinen ve bir zamanlar Fransız halkının ulusal yaşamın merkezinde kral benzeri bir figür istediğini teorize eden bir başkanın mizacına uygun olup olmadığını merak ediyor.

Kısa vadeli yurt içi önceliğinin, enerji fiyatlarındaki ve ürün kıtlığı ve Ukrayna'daki savaşa bağlı diğer mallardaki keskin artışlar nedeniyle başkanlık kampanyasına hakim olan bir yaşam maliyeti kriziyle mücadele etmesi bekleniyor.

Macron'un parlamento sonucundan bağımsız olarak cumhurbaşkanı olarak özgür olacağı dış politikada, Ukrayna ihtilafının sonuçlarını yönetirken 27 üyeli Avrupa Birliği'ni derinleştirmek için çalışma sözü verdi.

Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı düzenli görüşmeler aracılığıyla kendisini Kremlin'in kilit bir halkası olarak konumlandırırken, aynı zamanda Ukrayna'ya silah teslimatına izin veriyor ve kısmen işgal altındaki ülkeye tam desteğini sunuyor.

Macron, 7 Mayıs'ta ikinci dönemi için göreve başlarken, "Dünyamız ve ülkemiz nadiren böyle bir zorluklar kombinasyonuyla karşı karşıya kaldı." Dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet