Rusya, Kanadalı yayıncı CBC'nin Moskova ofislerini kapatacak

Rusya, 18 Mayıs Çarşamba günü, Ottawa'nın Rus devlet medya kuruluşu RT'yi yasaklamasına misilleme olarak Kanada Yayın Kurumu'nun (CBC) Moskova ofislerini kapattığını söyledi.

20 Mayıs 2022 12:00 Ekonomi
Rusya, Kanadalı yayıncı CBC'nin Moskova ofislerini kapatacak

Başbakan Justin Trudeau, "sorumlu gazetecilik, gerçekte olup bitenleri vatandaşlarla paylaşmak, Vladimir Putin için derin bir tehdittir" diyerek kararı sert bir dille eleştirdi.

Kanada Mart ayında, programlarının "Kanada yayın standartlarıyla uyumlu olmadığını" söyleyerek RT ve RT France'ı yayınlarından resmen yasakladı.

RT ve devlet kontrolündeki Sputnik kanalı, Rusya'nın propaganda yaymakla suçlanan Ukrayna'daki askeri saldırısından bu yana çoğu Batı ülkesinde engellendi.

Rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, "Kanada'nın eylemleriyle ilgili olarak misilleme önlemleri almaya, bu durumda Kanada televizyon ve radyo yayın şirketi CBC'nin Moskova ofislerini kapatmaya karar verildi" dedi.

Bayan Zakharova, Kanada'nın RT yasağının "Rus düşmanı" olduğunu ve CBC'nin "propaganda gürültüsü" haline geldiğini söyledi.

"Herhangi bir alternatif görüş, Kremlin dezenformasyonu olarak ilan edilir" dedi.

Bir Twitter mesajında, Bay Trudeau hareketin "kabul edilemez" olduğunu ve gazetecilerin "sansür, korkutma ve müdahaleden uzak olması" gerektiğini ekledi.

CBC News genel yayın yönetmeni Brodie Fenlon, kamu yayıncısının "derin hayal kırıklığına uğradığını" söyledi ve "Rusya'nın kendi sınırları içinde özgür ve bağımsız bir basını boğmak için attığı bir başka adım gibi göründüğünü" de sözlerine ekledi.

Bay Fenlon yaptığı açıklamada, CBC gazeteciliğinin "Kanada hükümetinden tamamen bağımsız olduğunu ve Rus hükümetinin ikisini birleştirdiğini görmekten üzgünüz" dedi.

Kanada Miras Bakanı Pablo Rodriguez, RT'yi yasaklama kararının, halkın katılımını takiben bağımsız bir düzenleyici kurum olan CRTC tarafından verildiğini söyledi.

"Rusya'da aynen böyle, bir gazeteciyi kovuyorlar" diyerek, bunun Ukrayna ve Rusya'da "Putin'in sahada olanları gizlemek için umutsuz bir girişimi" gibi göründüğünü de sözlerine ekledi.

CBC/Radio-Canada grubu Rusya'da 10 kişiyi istihdam etti.

Mart ayı başlarında, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatı ile ilgili "ordu hakkında yanlış bilgi" yayınını suç sayan yeni bir yasa nedeniyle gazetecilerinin Rusya'daki çalışmalarını "geçici olarak" askıya aldığını açıklamıştı.

Kanada, Ukrayna'nın güçlü bir destekçisi ve Moskova'ya karşı sert yaptırımlar için en çok çabalayanlar arasında yer alıyor.

Moskova buna cevaben üst düzey yetkililer, milletvekilleri ve gazeteciler de dahil olmak üzere yüzlerce Kanadalıya seyahat yasağı getirdi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet