Scholz'un partisi SPD, Almanya'nın en büyük eyaletinde en kötü sonuca geriledi

Olaf Scholz'un Sosyal Demokrat Partisi (SPD) üst üste ikinci hafta bölgesel seçimleri kaybetti ve Alman şansölyesinin Ukrayna politikasına verdiği titrek desteğin ortasında yeni bir darbe aldı.

17 Mayıs 2022 23:00 Gündem
Scholz'un partisi SPD, Almanya'nın en büyük eyaletinde en kötü sonuca geriledi

Ulusal düzeyde ana muhalefet partisi olan Hıristiyan Demokratların 15 Mart Pazar günü Kuzey Ren-Vestfalya'da yüzde 35,3 oy alarak Almanya'nın en kalabalık eyaleti üzerindeki hâkimiyetlerini sürdürmeleri bekleniyordu.

Kamu yayıncısı ARD'nin tahminlerine göre, eski kalesinde SPD yüzde 27,4'e düşerek orada şimdiye kadarki en kötü sonucu aldı.

Sonuç Bay Scholz için zarar verici olabilir. Partinin mavi yakalı işçiler arasında geleneksel bir tabana sahip olduğu Almanya'nın endüstriyel merkezindeki seçmenleri toplamak için eyalete birkaç kez seyahat ederek kampanyaya ağırlığını eklemeye çalıştı.

Son oylama, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının gölgesinde gerçekleşti. Bay Scholz'un onay notu, yurtiçinde ve yurtdışında Kiev'e ağır silah tedarik etme konusunda ayak sürümesi ve Rusya'dan enerji ithalatının derhal yasaklanmasını engellemesi nedeniyle eleştirilmesinin ardından düştü.

Artan memnuniyetsizlik, SPD'nin desteğinin ulusal çapta CDU liderliğindeki muhafazakar bloğun gerisinde kalmasına katkıda bulundu.

Geçen hafta, Sosyal Demokratlar, Bay Scholz'un Aralık ayında göreve başlamasından bu yana bölgesel bir seçimde ilk yenilgisini alarak kuzeydeki Schleswig-Holstein eyaletinde tarihi bir düşüş yaşadı.

SPD, Bay Scholz'un küçük koalisyon ortaklarından biri olan Yeşiller'in arkasında üçüncü sıraya düşerken, CDU, popüler görevdeki yöneticisi sayesinde zafere ulaştı.

Şansölye, Ukrayna politikalarına yönelik eleştirilere, bazı ağır silahların teslimatını onaylayarak ve uluslararası sahnede daha görünür bir rol üstlenerek yanıt vermeye çalışmıştı. Hükümeti ayrıca Avrupa Birliği'nin Rus petrol ve kömür ithalatını durdurma planlarını da destekledi.

Ancak art arda iki seçim yenilgisiyle, Bay Scholz seçmen güvenini yeniden kazanmak için daha fazla baskı altında olacak.

Bu arada Yeşiller, Kuzey Ren-Vestfalya'daki desteği neredeyse üç katına çıkararak ve eyaletteki açık ara kral yapıcı haline gelerek ivmelerini sürdürdüler.

Sosyal Demokratlar genel sekreteri Bay Kevin Kuehnert, seçmenlerin, Hür Demokratların yarıdan fazla düşmesinden sonra artık çoğunluğa sahip olmayan devletin CDU liderliğindeki koalisyonunu reddettiğini söyleyerek sonuca olumlu bir dönüş yapmaya çalıştı.

ARD'ye göre SPD, eyalette egemen bir ittifak için Yeşilleri kazanma fırsatını "elbette" değerlendirecek.

Yeşiller sıkıştırılmayı reddetti. Partinin Kuzey Ren-Vestfalya'daki lider adayı Mona Neubauer, hem CDU hem de SPD ile bir ittifakı araştıracağını söyledi. Parti, siyasi amaçlarının çoğunu nerede gerçekleştirebileceğine bağlı olarak kararını verecek, dedi.

Bay Scholz'un bir sonraki seçim sınavına kadar biraz nefes alma süresi var. Aşağı Saksonya eyaletinde bölgesel oylama Ekim ayında yapılacak. Volkswagen AG'nin kendi eyaletinde SPD, CDU ile sözde "büyük koalisyon"un başında.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet