Sigorta İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Nereden Alınır?

Bu yazımızda siz değerli takipçilerimiz için sigorta için gerekli evraklar nelerdir? Nereden alınır? Sorusunu ele alacağız.

28 Şubat 2022 09:24 Yaşam
Sigorta İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Nereden Alınır?

Sigorta için gerekli evraklar nelerdir? Sorusu günümüz de birçok kişinin merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Bu nedenle bu yazımızda sigorta yaptırmak isteyen ve evrakların nerden alınabileceğini ele alıyoruz. Özellikle sigorta yaptırmak isteyen işverenler ve işçiler evrakların neler olduğunu merak ediyor.

Sigorta Girişi İçin Gerekli Evraklar

Sigorta girişinin yapılması açısından gereken evraklar da özellikle her kurumsal firma için aynı olarak görülüyor. Burada özellikle iş koluna ya da sigortalıdan kaynaklı olarak aynı zamanda bu evraklardan başka belgelerde istenebiliyor. Sigorta yaptırmak isteyen kişinin özlük dosyasında mutlaka bulunması gereken evrakları şöyle sıralayabiliriz.

1. Sağlık raporu

2. Adli sicil kaydı

3. İkametgah belgesi

4. Diploma fotokopisi yoksa mezuniyet belgesi: E devlet üzerinden rahatlıkla alabilirsiniz.

5. Aile bildirimi formu: SGK da verilecektir.

6. 2 adet güncel vesikalık fotoğraf

Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık raporu sigorta başlangıcı için alınması gereken evraklardın biridir. İşin yapılacağı tehlike derecesine göre alınacak sağlık raporunun kapsamı artabilmektedir. 6331 sayılı İş güvenliği ve sağlığı kanunu gereğinde sağlık raporu işçi açısından da işveren açısından da büyük önem taşımaktadır. Sigorta için alınacak sağlık raporu yetkilendirilmiş devlet hastanelerinden, sağlık ocaklarından alınmakta olup özel hastanelerden iş için sağlık raporu alınmamaktadır.

İkametgah Belgesi Nasıl Alınır?

İkametgah belgesi kişilerin resmi kayıtlarda geçerli olan adresini içeren belge demektir. İş başlangıcı veya sigorta girişi için gerekli olan bu belgeyi e-devlet üzerinden alabileceğiniz gibi bağlı bulunduğunuz muhtarlıktan da temin edebilirsiniz.

Adli Sicil Raporu Nasıl Alınır?

İş girişlerinde veya sigorta için gerekli olan adli sicil belgesi kişilerin bugüne kadar herhangi bir suç işleyip işlemediğini resmi kayıtlarca ortaya seren bir belgedir. Adli sicil raporu daha önceden adliyelerden temin edilirken artık teknolojinin de gelişmesi ile e-devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Ancak öncelikle e-devlet şifreniz bulunmalıdır. Eğer e-devlet şifreniz bulunmuyor ise size en yakın PTT den e-devlet şifresi satın alabilirsiniz.

Sigorta Nasıl Başlatılır?

Burada aynı zamanda takipçilerimizin merak ettiği bir soruyu daha ele alalım sigorta nasıl başlatılır sorusun da çokça soruluyor. Burada özellikle yeni bir işe başlayacak kişilerin öncelikle çalışanın kendisi tarafından yapılmaz iş yeri yani işvereni tarafından yapılır. Burada özellikle yasaya bağı olarak sigorta başlangıcı çalışanın işe girmesinden bir gün öncesinden yapılması gerekiyor.

Burada aynı zamanda tatil günlerine de denk gelmiş zamanlarda daha çok çalışanın ilk iş gününde sigorta girişi yapılabilir.

Aynı zamanda sigortası yapılacak kişi için de SGK tarafından sunulan online uygulamaları üzerinden işe giriş bildirgesi de sunulabilir. Bu işlemi yapmak şirketin muhasebe departmanının görevi. Burada aynı zamanda işe giriş bildirgesi verildikten sonra ise kişinin sigortası başlıyor.

Bu işlemden sonra sigorta özlük dosyası ve evrakları istenir bu evrakların tamamlanmasından sonra çalışanın sigorta girişi de buna bağlı olarak tamamlanmış oluyor.

Sigortanın Önemi

Sigorta günümüzde birçok işveren ve kişiler tarafından önemsenmiyor göz ardı ediliyor. Ancak sigorta bugünümüzü ve geleceğimizi garanti altına alan bir uygulamadır. Her ne kadar işverene külfet gibi görünüp sigortasız kişi çalıştırmaya çalışsa da kanunlar tarafından sigortasız kişi çalıştırmak suç sayılmaktadır. Sigorta gelecekte çalışamaz duruma düştüğümüzde bize maddi kaynak sağlayan bir yatırım aracı olmakla birlikte sağlık koşullarından da indirimli yararlanma şansı bizlere tanımaktadır.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet