1 milyon Chrome ve Edge kullanıcısının kişisel bilgileri tehlikede!

Google Chrome ve Microsoft Edge kullanıcıları için uyarı geçildi! 1 milyon kullanıcının kişisel bilgilerinin, tarayıcı uzantıları nedeniyle tehlikede olduğu aktarıldı.

27 Ekim 2022 12:01 Gündem
1 milyon Chrome ve Edge kullanıcısının kişisel bilgileri tehlikede!

Bilgisayarımıza ya da akıllı telefonumuza indirdiğimiz tüm dosyalar, potansiyel bir virüs tehlikesi taşır. Büyük dosyalarda ve içeriklerde tehlikelere karşı insanlar daha tedbirli bir şekilde hareket ederken; ne yazık ki küçük dosyalarda aynı hassasiyet pek fazla gösterilmez. Tarayıcı uzantıları da bu tehlikelerin başında gelmektedir. Kullanıcılara basit özelleştirme araçları sunan bu uzantılar, virüsleri içerisinde çok kolay bir şekilde gizleme yeteneğine sahiptir. Bu eklentiler etkinleştirildiğinde ise tarayıcıları ve buna bağlı olarak kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirebilir.

Güvenlik firması Guardio Labs'deki araştırmacılar tarafından yapılan analize göre tarayıcı uzantılarında yer alan virüsler nedeniyle 1 milyondan fazla kişinin kişisel bilgileri tehlike altında! Araştırmacılar, Google Chrome ve Microsoft Edge programlarının uzantı mağazalarındaki 30 uzantı varyantında virüsle karşılaştı. Ekim ayının ortalarında yapılan araştırmada, özellikle de video ve alt yazı uzantılarında bu tehlikenin yaygın olduğu fark edildi.

edge3.jpg

Chrome ve Edge mağazalarında yer alan virüslü uzantıların, indirme işlemine devam ederken; kullanıcıların bu işlemi tamamlayabilmesi için başka bir web sitesine yönlendirildiği keşfedildi. Söz konusu eklentiler, görünüşte zararsız bir şekilde karşımıza çıksa da aslında bunun öyle olmadığı anlaşıldı.

Gizli bir şekilde kullanıcıların bilgisayarına işleyen bu tarayıcı uzantıları, açıklanan bilgilere göre 10 binden fazla zararlı web sitesine yönlendirme yapıyor. Ayrıca araştırmacılar, bilgisayar korsanlarının bu sayede kullanıcıları kimlik avı sayfalarına yönlendirdiğini ifade etti. Microsoft 365, Google Workspace, bankacılık web siteleri ya da sosyal medya platformlarından kimlik bilgilerini çalabileceğini iddia etti.

edge2.jpg

Uzmanlar, tarayıcı uzantıları aracılığıyla virüsleri engellemek için şu ipuçlarını kullanıcılar ile paylaştı:

  • Telif hakkı ile korunan görsel ya da işitsel içerikleri korsan web sitelerinden indirmeyin. Bu sayfaların çoğu, sizi tehlikeli uzantıları yüklemeye zorlar.
  • Şüpheli veya bilinmeyen dosyalara bağlantılar çalıştırmayın.
  • Tarayıcınıza yüklemeden önce herhangi bir eklenti yazılımının itibarını kontrol edin.
  • Tarayıcı uzantılarına göz atarken, siz ziyaret etmeden açılan pop-up sayfalar gibi, yavaşlık ya da beklenmeyen hatalar benzeri şüphe uyandıran durumlara dikkat edin.
  • Bu tür zararlı içerikler, popüler ve hatta ücretsiz programlar tarafından kolay bir şekilde algılandığından, bilgisayarınızı her zaman güncel tutmak için bir virüs koruma çözümünden yararlanın.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet