BP ateş altında: Çevre yanlıları yeşil enerji istiyor

Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden BP, önümüzdeki yıl petrol ve doğalgaz projelerine, yenilenebilir enerji yatırımlarının iki katı kadar harcama yapmayı planladığı için fosil yakıtlara yeşil enerjiden daha fazla ağırlık vermekle itham ediliyor.

28 Aralık 2022 17:00 Gündem
BP ateş altında: Çevre yanlıları yeşil enerji istiyor

İklim krizinin etkileri küresel çapta daha fazla hissedilmeye başlamışken, çevre örgütleri ve aktivistler enerji şirketlerine karşı harekete geçiyor. İngiltere merkezli BP, 2023 yılı bütçe planlamasında petrol ve gaz projeleri için 7,5 milyar dolar ayırırken, yeşil enerji için 3 milyar ila 5 milyar dolar arasında harcama yapacak.

HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

BP, 2023 yılında "esnek hidrokarbonlar" (petrol ve gaz, rafineri ve biyoenerji projeleri) için yaptığı harcamaları 1 milyar dolara kadar artırmayı bekliyor. 2021 yılında 12,8 milyar dolar sermaye harcaması yapan şirketin bu yıl 15 milyar dolar, 2023-2025 yılları arasında ise yılda 14 ila 16 milyar dolar harcaması bekleniyor.

Bu bağlamda, "dirençli hidrokarbonlara" yapılan yatırım 2022'de 9 milyar dolardan 2023-2025 arasında "yılda 9 milyar ila 10 milyar dolara" yükselecek ve petrol ve gaz projelerine yılda 7,5 milyar dolar harcanacak.

BP, 2023-2025 yılları arasında "düşük karbonlu" enerji projelerine yılda 3 milyar ila 5 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. BP ayrıca akaryakıt istasyonları ve elektrikli araç şarj işletmeleri için 2 milyar ila 3 milyar dolar daha harcamayı planlıyor.

'İKLİM KRİZİNİN ORTASINDA... Diğer yandan, dev enerji firması yenilenebilir enerjiye daha hızlı geçmediği için eleştiriliyor. Çevre örgütü Friends of the Earth'ün Politika Başkanı Mike Childs, "Paranızı nerede harcadığınız, öncelikleriniz hakkında çok şey söylüyor. Acil bir iklim krizinin ortasında BP'nin temiz, yeşil yenilenebilir enerji kaynakları yerine gezegeni ısıtan fosil yakıtlara milyarlarca dolar daha fazla yatırım yapmayı planlaması şaşırtıcı" dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet