New York'ta silahlı saldırı şüphelisi geçen yıl akıl sağlığı kontrolü için gözaltına alındı

New York'ta bir siyah mahallede bir bakkal dükkanına düzenlenen ırkçı saldırıda 10 kişiyi öldürerek öldüren beyaz bir genç, bir yıl önce gözaltına alınıp akıl sağlığı değerlendirmesi yapıldı, ancak kabaca bir süre sonra serbest bırakıldı. Yetkililer 15 Mayıs Pazar günü söyledi.

17 Mayıs 2022 20:00 Gündem
New York'ta silahlı saldırı şüphelisi geçen yıl akıl sağlığı kontrolü için gözaltına alındı

18 yaşındaki zanlı Payton Gendron, yetkililerin "ırkçı güdümlü şiddet içeren aşırılıkçılık" eylemi olarak adlandırdıkları eylemin ardından Cumartesi günü New York'taki Buffalo markette polise teslim oldu.

Görünüşe göre internette ırkçı bir manifesto yayınlamıştı.

Buffalo Polis Komiseri Joseph Gramaglia Pazar günü gazetecilere verdiği demeçte, "Şu ana kadar ortaya çıkardığımız kanıtlar hiçbir hata yapmaz, bu bir nefret suçu olarak yargılanacak mutlak bir ırkçı nefret suçudur."

Yetkililer, silahla vurulan 11 kişinin siyah, ikisinin beyaz olduğunu söyledi.

Ölülerin ırk dağılımı netleşmedi. Bay Gramaglia gazetecilere verdiği demeçte, Gendron'un geçen Haziran ayında gözaltına alındığını ve bir buçuk gün boyunca zihinsel bir değerlendirmeye tabi tutulduğunu ancak serbest bırakıldığını söyledi.

New York Eyalet polisi Pazar günü yaptığı açıklamada, ek ayrıntı vermese de, 8 Haziran 2021'de Gendron'un Pensilvanya sınırı yakınlarındaki New York'taki Conklin kasabasındaki bir liseye çağrıldıklarını söyledi. Tehdit edici bir açıklama yapan 17 yaşındaki bir öğrenciye.

Polis, Gendron'un kimliğini açıklamadan öğrencinin gözaltına alındığını ve bir hastanede akıl sağlığı değerlendirmesi yapıldığını söyledi. Suçlu olarak suçlanmadı.

New York Valisi Kathy Hochul Pazar günü ABC News'e verdiği demeçte, bir soruşturmanın Gendron'u durdurmak için neler yapılabileceğine odaklanacağını, çünkü görüşlerini çevrimiçi olarak ilan ettiğini ve yetkililerin radarında olduğunu söyledi.

"İnsanların ne bildiğini ve ne zaman bildiğini bilmek istiyorum" dedi.

Buffalo saldırısı, Ekim 2018'de 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan Pittsburgh sinagog saldırısı ve Mart 2021'de beyaz bir adamın Asyalıları hedef alarak sekiz kişiyi öldürdüğü Atlanta spa çekimleri de dahil olmak üzere, son yıllardaki diğer ırk temelli toplu cinayetleri takip ediyor.

Yetkililer, Gendron'un Amazon.com'a ait bir canlı video hizmeti olan sosyal medya platformu Twitch'te gerçek zamanlı olarak yayınladığı saldırıyı başlatmak için birkaç saat uzaklıktaki evinden Buffalo'ya gittiğini söyledi. Bayan Hochul, daha sonra yasal olarak satın aldığı ancak yüksek kapasiteli bir dergiyi yasa dışı olarak modifiye ettiği bir silahı kullanarak Tops bakkalına ateş açtığını söyledi.

Pazar günü, birkaç düzine topluluk üyesi, Erie İlçe Halk Kütüphanesi'nde çalışan 55 yaşındaki güvenlik görevlisi Bayan Sharon Doyle'un "siyahların hayatı önemlidir, hayatım önemlidir" sloganını attığı mağazanın dışında kurbanlar için duygusal bir nöbet düzenledi. .

Bayan Doyle, "Hepimiz bu Tops'a gidiyoruz. Dün gece Walmart'a gitmeye bile korktum" dedi. "Yarın işe gitmem gerekiyor ve çok korkuyorum."

Erie İlçesi Bölge Savcısı John Flynn, Gendron'un şartlı tahliye olmaksızın maksimum ömür boyu hapis cezası gerektiren birinci derece cinayet suçlamasıyla eyalet mahkemesinde vurulmasından saatler sonra mahkemeye çıkarıldığını söyledi.

Erie İlçesi Şerifi John Garcia, Gendron'un suçsuz olduğunu iddia etti ve 19 Mayıs'ta mahkemeye geri dönmesi planlanıyor.

Büronun Buffalo saha ofisinden sorumlu Federal Soruşturma Bürosu özel ajanı Bay Stephen Belongia, saldırının federal yasalara göre hem nefret suçu hem de "ırk güdümlü şiddet içeren aşırılık" eylemi olarak soruşturulacağını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, vurulmayı "bu ulusun dokusuna tiksindirici" olarak nitelendirdi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet