Hristiyanların İbadet Yeri, Meryem Ana Evi

Hristiyanlara göre Meryem’in hayatının son dönemlerini yaşadığı Meryem Ana Evi Türkiye’de yer alıyor. Tarihi yapısı ile öne çıkan bu bölgede binlerce Hristiyan ibadetini gerçekleştiriyor.

09 Ağustos 2022 14:42 Yaşam
Hristiyanların İbadet Yeri, Meryem Ana Evi

Meryem ana evi tüm dünyada bulunan insanlar tarafından merak ediliyor. Özellikle bayram günlerinde ziyaret eden Hristiyanlar bu bölgelerde ibadetlerini gerçekleştiriyor. Meryem ana evlerinden bir tanesi Efes’te yer alıyor. Helenistik dönemde önemli bir ticaret merkezi olan Efes, Hz. Meryem'in son yıllarını Yuhanna ile beraber geçirdiği Bülbüldağı'nda olması nedeniyle daha önemli hale geldi. Efes, Meryem Ana Evi Hristiyanlar tarafından hac mekânı olarak kullanılıyor. Antik dönemin en önemli merkezleri arasında bulunan önemli liman kentiydi.

Meryem Ana Evi Hakkında

Meryem Ana Evi, Selçuk’ta 9 km. uzaklıktaki Bülbül Dağında bulunuyor. İsa’nın ölümünden sonra St. John’un Meryem Ana’yı Efes’e getirdiği düşünülüyor. İsa, Kudüs’te çarmıha gerildiğinde 33 yaşındaydı. Hz. İsa, ölmeden önce annesi Meryem’i, Aziz Jean’a teslim etmiştir. Kudüs’ün tehlikeli olacağını düşünen Aziz Jean, Meryem Ana’yı Efes’e getirir, Romalıların idaresinde olduğu bulunan Efes’te Meryem Ana, Bülbül Dağı’nda saklanır. Rivayetlere göre Aziz Jean’ın, İncilini bu evde yazdığı söylenir. Yine rivayetlere göre Meryem Ana’nın da 101 yaşına kadar yaşadığı düşünülüyor.

izmir-meryem-ana-evi-gezi-rehberi.jpeg

Efes Antik kentinde bulunan Meryem Ana Evi’nin keşfi, Anna Katharina Emmerick aracılığı ile oldu. B bölgeyi hiç ziyaret etmeyen bu kadın rüya görmeye başlar. Almanya’dan hiç dışarı çıkmayan rahibe Katerin, rüyalarını kitapta toplar. Kitap özellikle Hıristiyan dünyasında büyük ilgi görür. Vatikan, kitapta bulunan tarifleri takip ederek 1881 yılında arama çalışmalarına başlar. Yapılan araştırmalara sonucunda Meryem Ana’nın son günlerini geçirdiği ev bulunur. Bu olay Hıristyanlık dünyasında yepyeni bir çağı açmıştır.

Büyük Kutsal Ayin

Vatikan tarafından Hac Yeri ilan edilen bu evde ilk kutsal ayin ve 1896 tarihinde yapıldı. Meryem ana evinde yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında bu ziyaretler düzenli olarak tekrarlanır. Papaların bu bölgeye yaptığı ziyaretler sonrasında Meryem Ana Evi’nin önemini daha da artar. Mayıs yaında İzmir’de yaşayan Hıristiyanlar, 15 Ağustos’ta ise tüm dünyadaki Hristiyanlar ayin katılımı gerçekleştiriyor. Hristiyanlar için kutsal mekanlardan biri olan Meryem Ana’da her dinden inanan dua ediyor. Bu mekan Müslümanlar tarafından da kutsaldır.

lintel-1708412-340.jpeg

Meryem Ana Evi, hacı olmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Maneviyatı yüksek olan bu yerde ayrıca vaftiz havuzu da yer alıyor. Vaftiz havuzunun hemen yanında ise küçük Meryem Ana heykeli yer alıyor. Bu heykel uzun zamandır bölgenin simgeleri arasında bulunur.

Meryem Ana Ziyaret Saatleri

Meryem Ana Kilisesi‘ne ulaştığınız zaman sizlerden giriş ücreti talep ediliyor. Meryem Ana Evi, Kasım – Şubat ayları arasında ziyaret ediliyor. Hz. Meryem’in son zamanlarını geçirdiği bu ev pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Vatikan tarafından kutsal ilân edilen Meryem Ana Evi‘ni hacı olmak isteyen bir çok Hristiyan ziyaret ediyor.

Hıristiyan tarihçiler, Meryem Ana’nın 101 yaşına kadar Bülbül Dağı’nda yaşadığını belirtiyor. Yine tarihçilere göre Meryem Ana mezarının yine Bülbül Dağı’nda kimsenin bilmediği bir yerde olduğu düşünülüyor. Yıllardır hac merkezi olarak bilinen bu bölgede her yıl yenileme çalışmaları yapılıyor. Meryem Ana evine verilen giriş ücretleri de restorasyon çalışmaları için kullanılıyor. Milyonlarca Hristiyan için hac merkezi olarak yer alan bu bölgeyi belirtilen saatlerde ziyaret edebilirsiniz. Tarihin akışına şahit olmak isterseniz sizde bu bölgeyle tanışabilirsiniz. Ülkemizde de binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Efes antik kenti insanları büyülemeye devam ediyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet