Fitch Ratings Türkiye’nin Kredi Notunu Düşürme Kararı Aldı!

Dünyanın en önemli ekonomik derecelendirme kurullarından birisi olan Fitch Ratings, Türkiye hakkında kredi notunu açıkladı.

13 Şubat 2022 13:13 Ekonomi
Fitch Ratings Türkiye’nin Kredi Notunu Düşürme Kararı Aldı!

Açıklama içerisinde son dönemde ekonomimizi yakından ilgilendiren döviz kurları, kur korumalı mevduat ve daha birçok konu ele alındı. Bu açıklama da ülkemizin kredi notunun ‘BB-‘den “B+” olarak indirdiğini açıkladı. Ayrıca kredi görünümünü negatif olarak teyit ettiğini de duyurdu.

Bu açıklama ile birlikte ülkemizin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına çeken ikinci kuruluş oldu. Daha önce S&P’nin yaptığı bu açıklamaya Fitch Ratings’te eklendi. Bu ekleme ile birlikte ülkemizin kredi notu yatırım yapılabilir seviyesinin dört kademe altı olarak derecelendirmiş oldu.

Fitch Ratings’in Yaptığı Düşük Kredi Notu Açıklaması

Fitch Ratings bu açıklamadan önce 2 Aralık 2021 tarihinde bir açıklama daha yapmıştı. Bu açıklamada kredi notunu “BB-“ olarak açıklamış ve görünümü durağandan negatif’e çevirmişti. Ayrıca bu kararda parasal durumda yaşanan gevşemelerin ekonomik olarak güvende bozulmalara neden olduğu da aktarılmıştı.

Yaşanan bu not indiriminin kararını Fitch, açık bir şekilde aktarmayı da ihmal etmedi. Bu karar içerisinde politika, iç siyaset, ekonomik kaygılar, savaş ihtimalli ve seçim ihtimalleri de bulunuyor.

  • Döviz korumalı mevduat hesabı çalışmasına rağmen uzun vadede bunun finansal bir istikrar kazandırılmasına imkan tanımayacağı düşünüldüğü aktarıldı,
  • Politikadan kaynaklanan finansal sıkıntı dönemleri sebebiyle dış likidite, zayıf politika güvenirliği gibi nedenlere sebep olacağı aktarıldı.
  • 2023 genel seçimleri öncesinde teşvikler ve para politikalarında istikrarsızlaşma durumuna neden olacak kararların alması bekleniyor.
  • 2022 yılında ödenmesi gereken dış borç miktarının 167 milyar dolar olması da dikkat çekiyor. Bu 12 aylık süreçte ödenecek ve kırılgan bir ekonomi için ciddi bir rakam olarak kabul ediliyor.
  • SWAP haricinde tüm noktalarda ekside olması da açıklanan noktalar arasında yer alıyor.

Tüm bu etkenler sebebiyle ülkemizin kredi notunun düşürüldüğü ve durum olarak negatif seviyesine çekildiği aktarıldı. Bu ekonomik durum sebebiyle 20 yıldır yönetimde yer alan hükümet kanadına desteğin baskı altında olduğu net bir şekilde görülüyor.

Etrafında ki ülkeler ile ilişkilerini yeniden inşa etme arayışına giren ülkemizin, S400 füze sistemi Suriye, Ermenistan ve Ukrayna sorunlarıyla dikkate değer adımlar attığına da ilgi çekiliyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet