SGK Primleri İçin Bomba Açıklama Geldi! E- Devlet'inizi Kontrol Etmeyi Unutmayın

Milyonlarca işçiyi etkileyen, işverenin SGK yardımlarını eksik ödemesiyle ilgili önemli ayrıntılar ortaya çıktı. Çalışanlar, maaşları asgari ücret düzeyinde SGK'ya bildirildiğinde çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu durumun tespiti halinde işveren, eksik tutarları gecikme zammı ve cezası ile SGK'ya ödemekle yükümlü olacaktır. Çalışanların sigorta primlerini düzenli olarak e-Devlet üzerinden doğrulaması beklenmektedir. Bütün konular en ince ayrıntısıyla haberimizde…

12 Şubat 2022 23:35 Ekonomi
SGK Primleri İçin Bomba Açıklama Geldi! E- Devlet'inizi Kontrol Etmeyi Unutmayın

SGK ile ilgili son dakika haberi geldi. Son yıllarda kayıt dışı istihdamın azalmasına rağmen, primlerin eksik ödenmesi hem SGK hem de çalışanlar için büyük bir sorun olmaya devam etmektedir. Sigortasız çalışmak kadar önemli olan düşük kazançları SGK'ya bildirmenin yansımalarının yükünü de işveren çekiyor. Ayrıca çalışan bu konuda sessiz kalmakta ve düşük emekli maaşını kabul etmiş oluyor. Sağlık sorunu nedeniyle rapor aldığında ise alması gerekenden daha az rapor parası almakta, işsizlik gibi bir çıkmazla karşı karşıya kaldığında ise yetersiz işsizlik ödeneğini kabul etmektedir.

Milliyet gazetesinden Cem Kılıç'a göre çalışanlar, işverenlerinin sigorta primlerini kendileri adına ödeyip ödemediğini ve hangi ücretle sigortalı olarak kabul edildiğini sürekli olarak e-Devlet üzerinden kontrol etmelidir. Bu kontrol sonucunda sorunu fark edebilecek ve gerekli adımları atabileceklerdir. Bu senaryodan haberdar olan çalışanlar, patronlarına uyarıda bulunabileceği gibi, ALO 170 veya CIMER üzerinden de şikayette bulunabilirler. Şikayet kanallarını kullanırken isim verme zorunluluğu olmadığı için çalışan işini tehlikeye atmayacaktır.

KIDEM TEZMİNATI İSTEYEBİLİRLER

Gerçek maaşını SGK'ya ibraz dilmeyen çalışanların iş sözleşmeleri haklı nedenle feshedilerek kıdem tazminatı alınabilir. Bu durumda çalışanın öncelikle işverenini uyarması ve işyerinin asgari ücret olarak SGK'ya bildirimde bulunmaya devam etmesi halinde istifa etmesi ve önce arabulucu, sonra mahkeme işlemlerini başlatması gerekmektedir. Yargıtay bazı davalarda gerçek tazminatı SGK'ya bildirilmeyen bir çalışanın istifa edip kıdem tazminatı alabileceğine hükmetmiştir. Diğer bir deyişle, çalışanlar önce işverenine bildirimde bulunurlar, ardından gerçek ücretinin SGK'ya bildirilmemesi sonucu istifa ederlerse kıdem tazminatına hak kazanabilirler. Ancak bu, arabuluculuk ve yasal işlemlerin sonuçlandırılmasını gerektirir.

İŞVEREN’E YÜKSEK PARA CEZASI

Bu nedenle işçilerinin kazançlarını SGK'ya eksik bildiren işveren önemli bir problemli durum içindedir. Başlangıç ​​olarak, bu durum bireylerin işlerinden ayrılmalarına ve kıdem tazminatı almalarına olanak tanır. Başka bir deyişle, şirket, bu ücret ödeme yöntemini kabul etmeyen çalışanına tazminat ödemek zorundadır. Ayrıca, bu durumun tespiti halinde işveren, ödenmeyen tutarlar ile gecikme zammı ve cezalarını SGK'ya ödemekle yükümlüdür. Ayrıca bu eski tarihli bildirimler için idari para cezası ödemek zorundadır. Sonuç olarak, eksik raporlama işveren için önemli bir sorun haline gelir.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet