İkinci El Araba Fiyatları Yükseliyor Mu Yoksa Düşüyor Mu? Finansman Koşulları Nasıl Olacak?

Taşıt kredileri ve limitlerinde yapılacak düzenlemeler ile fiyatlardaki belirsizliğin ortadan kalkmasıyla yıla durgun başlayan ikinci el otomobil sektörünün yeniden canlanacağı ve Mart ayından itibaren satışların artması bekleniyor. Merak ettiğiniz tüm detaylar en ince ayrıntıları ile haberimizde…

22 Şubat 2022 23:40 Otomobil
İkinci El Araba Fiyatları Yükseliyor Mu Yoksa Düşüyor Mu? Finansman Koşulları Nasıl Olacak?

Artan tüketici talebiyle birlikte ikinci el otomobilin maliyeti düşer mi sorusu en çok sorulan soruların başında geliyor.İkinci el otomobilin maliyeti ne zaman düşecek? İkinci el araç fiyatları ikinci el araç kredilerinden nasıl etkilenecek?

İkinci el arabalara yönelim arttı

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınının en çok yıkıma uğrattığı sektörlerden biri de otomotiv sektörü oldu. Temel hammaddeler ve çip gibi önemli ürünlerin kıtlığı nedeniyle otomobil üreticileri üretimi kesmek zorunda kaldı. Pandemi döneminde özel araç kullanımına olan talebin arttı fakat firmalar üretime ara vererek bulunabilirlik sorunu yaşattı ve sıfır otomobil bulamayan kullanıcılar ise ikinci el araçlara yöneldi. Artan talebe rağmen, yeni araba siparişleri için uzun bekleme süreleri, ikinci el arabalara yönelik eğilimi artırdıi. Sıfır araç kıtlığı, artan üretim, lojistik maliyetleri ve artan otomobil talebi nedeniyle Türkiye'de ve dünyada ikinci el araç fiyatları yükseldi. Ayrıca salgın sırasında, üretimi aksatan ve arz-talep dengesini kötü etkileyen bir yarı iletken çip krizi patlak verdi.

Satışlar Şubat ayında hız kazandı

Taşıt kredisi faiz oranlarının düşeceği, kredi kullanım oranlarının ve sınırlamaların değişeceği, döviz kurunun neredeyse sabit kalması nedeniyle bu yıl fiyatların daha da düşeceği beklentileri Türkiye'de ikinci el piyasasının durgunluğunun başlıca nedenleridir. Sektör temsilcilerine göre, ikinci el otomotiv piyasasının yeni araç fiyatlarını referans aldığı, sıfır araç fiyatlarındaki düşüşlerin ikinci el piyasasına düşüş olarak yansıyacağı ve döviz kurundaki değişimlerin otomobili etkileyeceği belirtildi. Uzmanlar, satışların geçen yılın Ocak ayı gibi yavaş başladığını, ancak Şubat ayında hız kazandığını bildirdi.

Pazardaki belirsizlik arttı

Otokoç Otomotiv İkinci El ve Filo Operasyonları Direktörü Birkan Çalışkan, yaptığı açıklamada, Aralık ayının ikinci yarısında başlayan döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle araç fiyatlarındaki belirsizliğin ve fiyat düşüşlerinin, Ocak ayında da devam ettiğini, ayrıca Ocak ayı ortasında sıfır araç ÖTV uygulamasındaki değişikliğin bir sonucu olarak ikinci el fiyatlarında bir düşüş beklentisinin pazardaki belirsizliği artırdığını söyledi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet