İkinci El Otomobil Pazarında Beklentiler Yüksek! Araba Alacaklar İndirim Bekliyor!

İkinci el otomobil pazarı 2021'de %7,1 küçülerek 6 milyon 15 bin adede ulaşmıştı. DOD Satış Müdürü Erol Gündoğan, "Gecikmiş talep ve bahar ayları nedeniyle 2022'nin ikinci çeyreğinde piyasa faaliyetinin iyileşmesini bekliyoruz" dedi.

09 Şubat 2022 19:57 Otomobil
İkinci El Otomobil Pazarında Beklentiler Yüksek! Araba Alacaklar İndirim Bekliyor!

2021 yılı, Covid-19 salgını, arz kısıtlamaları, ekonomik gündem ve düzenleyici düzenlemeler açısından otomotiv sektörü için hareketli bir yıl oldu. DOD Satış Müdürü Erol Gündoğan, ikinci el otomobil konusunu değerlendirdi ve 2022 fikirlerini paylaştı.

Erol Gündoğan, “2021 değerlendirilirse, salgın nedeniyle Ocak ayında %53 küçülme ile başlayan pazar, yılın ikinci yarısında fazlasıyla hareketlilik yaşadı" dedi.

“Başlangıç olarak, artan tüketici yatırım iştahı, Kasım ayında bir önceki yıla göre %78.4 artışla 814.000 adetlik rekor satışla sonuçlandı” diye ekledi.

"ÖTV indirimi beklentisine artan araç fiyatları ve finansman maliyetleri de eklenince yatırım aracı olarak görülen ikinci el araç alımları riskli bir konuma geldi" diyen Gündoğan, "Aynı zamanda, pazar Aralık ayında 612.000 adetlik rekor satışla karşılaştırıldığında %24,8 küçüldü" diye ekledi.

arac-alacaklar-dikkat-sahibinden-buyw-cover.jpg

Gündoğan, "Yılın tamamına bakmak isteyip doğru analiz yaparsak, pandemi, döviz kurları, BDDK’nın düzenlediği kredi kullanım koşulları gibi sıkıntılı faktörlerin yanında sıfır araç pazarında olan problemere rağmen, yapılan satışlar, Özellikle yılın 3. ve 4. çeyreğinde hareketli olan pazar için 6 milyon 15 bin adet olarak gerçekleşti” dedi.

Sınıflandırması Olarak C, 10 Yaş ve Üstü

Gündoğan'a göre, artan fiyatlandırma ve finansman ücretleri nedeniyle araba satın almanın zorlukları, talebi on yaşından büyük araçlara itti ve "2021'de gerçekleştirilen satışların %54'ü bu yaş aralığındaki otomobillerden oluşuyor” dedi.

“Pazar talepleri C sınıfı otomobillerde %54,5 oranında arttı. C segmentindeki araç satışlarını ise B ve D segmentinde olan araç satışları izledi” dedi.

İkinci Çeyrek Pazar Hareketi İçin Olumlu

Erol Gündoğan'a göre, ÖTV vergisi kuralı piyasada çok az sayıda modele uygulansa da, 2021 sonundaki ekonomik gelişmelere paralel olarak fiyatlar 2022'nin başında %10 ila %15 arasında düştü. 2022'de ikinci el otomobil pazarındaki aktivite ilk çeyrekte zayıf seyrini sürdürecek; ancak geciken talep ve bahar ayları nedeniyle ikinci çeyrekte aktivitenin artacağını tahmin ediyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet